Een bedrijfsruimte huren, wat zijn de mogelijkheden

Een bedrijfsruimte huren, wat zijn de mogelijkheden

Als je net begint met je bedrijf, werk je in het begin vaak vanuit huis of ben je regelmatig te vinden in een coworkingspace. Als je bedrijf groeit heb je vaak behoefte aan een eigen kantoor. Om kortere lijnen met je team te hebben, om klanten te ontvangen, om productiever te zijn. Wat de reden ook is dat je op zoek bent naar een eigen bedrijfsruimte, er zijn een aantal zaken waar je op moet letten.

Huurprijs en de servicekosten

Als je op zoek bent naar je eerste eigen kantoor wil je niet teveel betalen. Niet alleen de huurprijs is van belang, het is ook belangrijk om te weten of er kans op huurverhoging is tijdens de huurperiode. Zijn er andere bijkomende eventueel verborgen kosten, zoals servicekosten of borg? Vraag tijdens een bezichtiging naar deze punten zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Flexibele huur

Als startende ondernemer heb je vaak nog veel onzekerheden. Je hebt inmiddels een aantal vaste klanten en je bedrijf groeit, maar er kan van alles gebeuren. Bedenk daarom goed welke looptijd in jouw situatie het meest gunstig is. Wil je huren voor een bepaalde of voor een onbepaalde tijd? Wat zijn de mogelijkheden tot opzegging en hoe flexibel zijn deze ? Er zijn veel bedrijvenverzamelgebouwen die tegemoet komen aan de behoeften van startende ondernemers aan flexibele huur.

Oppervlakte

Ook de oppervlakte van de bedrijfsruimte is iets om over na te denken. Misschien bestaat je bedrijf nu uit een paar werknemers, maar is dat volgend jaar nog steeds het geval? Als je groeiplannen hebt is het misschien een beter idee om te kiezen voor een wat grotere bedrijfsruimte die ruimte biedt voor nog een aantal medewerkers.

Locatie 

Ook niet onbelangrijk is de locatie van je kantoor. Ontvang je regelmatig klanten, dan is een kantoorruimte op een centrale plek met goede parkeermogelijkheden van groot belang. Kijk dus bij een bezichtiging goed naar de parkeergelegenheden en kijk welke voorzieningen er in de buurt van het kantoor liggen. Hierbij kun je denken aan stations of bushaltes en winkels. Houd hierbij wel in het achterhoofd dat hoe centraler de plek, hoe hoger de huurprijs zal zijn. 

 Bedrijvencentrum

De voordeligste manier is om je bedrijf te vestigen in een bedrijvencentrum. Je hebt hier een eigen bedrijfsruimte, maar je kunt gebruik maken van allerlei aanwezige faciliteiten, zoals een receptie die je klanten kan ontvangen, kopieer- en printfaciliteiten, bedrijfskantines en sanitair. Een bijkomend voordeel is dat je in een bedrijvencentrum makkelijk in contact komt met andere ondernemers.

 Flexplekken

Ben je nog alleen of werk je met z’n tweeën dan kun je er ook aan denken om niet gelijk een eigen bedrijfsruimte te huren, maar te kiezen voor een flexplek. Hierbij huur je per dag, per week of per maand een eigen ruimte. Een flexruimte is ook handig om je collega’s te ontmoeten, of afspraken met je klanten te maken.