De Geschiedenis van Coworking

De geschiedenis van coworking

Coworking is hot! Dat is niet voor niets want als freelancer wil je niet altijd thuiswerken, maar ook geen kantoor huren. Maak je gebruik van een coworkingspace dan ben je flexibel, je betaalt alleen voor de uren waarop je daadwerkelijk aanwezig bent. Wat je misschien niet weet is hoe coworking ooit is ontstaan. Het leek ons leuk om uit te zoeken wie de eerste coworker was en hoe coworking zich vanaf dat moment heeft ontwikkeld.

De allereerste coworkingspace

De allereerste coworkingspacewerd in 1995 geopend door hackers in Berlijn. Het idee was om van gedachten te wisselen, ruimte en informatie te delen om zo hun werk sneller uit te kunnen voeren. Het woord “coworking” werd voor het eerst gebruikt door Bernard DeKoven, die het omschreef als “samen werken als gelijkgestemden”. Mensen die zelfstandig zijn of werken voor verschillende werkgevers, maar ideeën en hulpmiddelen met elkaar kunnen delen. 

Coworking wordt mainstream

In 2002 opende de eerste echte coworkingspace in Wenen in een oude gerenoveerde fabriek. Het begon als een bedrijvencentrum en groeide uit tot een ruimte waar freelancers en andere professionals met alleen hun laptops en telefoon een plek konden vinden om te werken. De coworkingspace groeide snel en kreeg in 2004 de naam Konnex Communities. De coworkingspace bestaat nog steeds onder de naam Schraubenfabrik.

San Francisco

In 2005 wordt in San Francisco de eerste coworkingspace geopend door Brad Neuberg. Hij was van mening dat thuiswerken en bedrijvencentra die alleen kantoren verhuren niet sociaal en niet productief waren. Hij geloofde dat men beter kon werken als je op ieder moment kennis met elkaar kon delen. De ruimte had bureau’s, gratis wifi, gedeelde lunches, fietstochten en massages. In 2006 kreeg de coworkingspace de naam Hat Factory.

Coworking als zoekterm op Google 

In 2007 verscheen de naam “coworking” voor het eerst als zoekterm in de database van Google. Het aantal zoekopdrachten steeg enorm door de jaren heen. Door de coronapandemie was er tijdelijk minder vraag naar coworkingsspaces, maar de vraag trekt langzaam weer aan.

Bron: Google Trends

#Coworkingday en de eerste coworkingconferentie

In 2010 wordt #coworkingday gevierd door de beweging. Ook de eerste Europese coworkingconferentie vindt plaats in Brussel. Op dat moment zijn er ongeveer 600 coworkingspaces wereldwijd waarvan meer dan de helft zich in Amerika bevindt. Steeds meer grote bedrijven beginnen de mogelijkheden van coworking te ontdekken.

 Steeds meer coworkingspaces

In 2012 zijn er wereldwijd meer dan 2000 coworkingspaces en het gebruik van de hashtag “coworking” op twitter stijgt explosief. In 2017 krijgt het platform WeWork een miljoeneninvestering. Anno 2021 raakt coworking steeds meer ingeburgerd onder freelancers en andere professionals. Het wordt gezien als het “nieuwe werken” en ook werkgevers zien de toegevoegde waarde van coworkingspaces. Inmiddels beschikt ook BCG Nijmegen over een coworkingspace. Wil je een keer komen werken vanuit onze coworkingspace? Neem dan contact met ons op voor een gratis proefdag.