In de spotlights: Krachtig Verbinden

In de spotlight: Krachtig verbinden

“Enith Brugman-Seegers: Let op de dingen die wél goed gaan. Er zit zoveel kracht in iedereen”
 

Iedere maand leren we een huurder van BCG Nijmegen beter kennen. Deze maand lees je alles over Krachtig Verbinden, het bedrijf van Enith Brugman-Seegers. Enith geeft communicatietrainingen en biedt coachingstrajecten aan teams en ondernemers en is loopbaancoach, gecertificeerd trainer met een specialisatie op het omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Ze wordt ook regelmatig ingehuurd als interim leidinggevende, coach en manager. In deze allereerste aflevering van “In de spotlight” lees je meer over Enith’s visie op ondernemerschap, haar bedrijf en de kunst van effectief communiceren.

Hoe het begon

Enith begon met werken bij VGZ. Ze vervulde verschillende functies met veel klantcontact. Van klachtenafhandeling, sales en binnendienst tot kwaliteitsmedewerker. Hier maakte Enith haar eerste stappen richting coachingswerkzaamheden. Op een gegeven moment werd het tijd voor de volgende stap. “Ik wilde eigenlijk graag de buitendienst in, maar dit bleek niet mogelijk.” Bij Kelly Services, een Amerikaans uitzendbureau dat wereldwijd actief is was er gelijk een klik en vond ze haar volgende uitdaging. Ze trainde hier de consultants. Haar laatste jaren in loondienst heeft ze bij ABN AMRO gewerkt in een leidinggevende functie en op projectbasis als trainer.

“Ik wilde altijd al een eigen bedrijf, ik hou van de vrijheid om de dingen op mijn manier te doen.”

De stap naar een eigen bedrijf 

Enith begon 5 jaar geleden haar eigen bedrijf en geeft verschillende trainingen op het gebied van effectiever communiceren in teams, als individu en in relatie met klanten.
Na het opdoen van veel ervaring op de werkvloer in verschillende functies waarbij klantcontact en communicatie centraal stond, was het starten van een eigen onderneming een lang gekoesterde wens. Al deze ervaringen maken haar tot de persoon die ze vandaag de dag is, een allround communicatie trainer, coach, interimmer en ondernemer
met een unieke aanpak. “Ik wilde altijd al een eigen bedrijf, ik hou van de vrijheid om dat te doen wat ik wil. Ik ben altijd bezig om mensen met elkaar te verbinden en doe dat graag op mijn eigen manier”. De woorden “krachtig” en “verbinden” kreeg ze terug van haar deelnemers in de trainingen en coaching. Deze twee woorden zijn haar op haar lijf geschreven en passen precies bij waar ze voor staat.

“Investeren in jezelf is de belangrijkste tip die ik iedere ondernemer kan geven”

Ondernemen is niet altijd makkelijk

De woorden “krachtig” en “verbinden” werden “Krachtig Verbinden” en Enith ging als een speer door haar focus, enthousiasme, drive en doorzettingsvermogen. Met alle werkervaring die ze heeft opgedaan door de jaren heen heeft ze een groot netwerk opgebouwd. Hier haalde ze al snel haar eerste klanten uit. “Ik heb mijn netwerk altijd goed onderhouden, ik probeer mensen bij elkaar te brengen. Ik kan er erg van genieten als ik zie hoe twee partijen die ik aan elkaar gekoppeld heb blij met elkaar zijn. Daar krijg ik energie van”. Toch vond ze ondernemen niet altijd makkelijk. “In het begin was ik wel eens onzeker en dat ben ik nog weleens, en dat is goed Vragen als: Heb ik voldoende te bieden, kan ik dit wel etc.? Doe ik het wel goed genoeg? Dat geloof in mijzelf moest groeien. Groeien door ervaring en door mezelf te goed te leren kennen.Tenslotte ben je zelf je grootste criticaster. Het snappen hoe het brein werkt, welke overtuigingen het meest belemmeren en deze aan te pakken hebben heeft mij geholpen verder te groeien. Ik geloof er dan ook heilig in dat het allerbelangrijkste is wat je als ondernemer moet doen is investeren in jezelf en goed weten wat je wel en niet kan en wel en niet wilt. Ik zeg ook nee, en dat is ook een belangrijke vaardigheid als ondernemer. Tenslotte wil je waarde toevoegen voor je klant, wanneer dit niet kan dan zeg ik nee. De tweede belangrijke tip is: doe een goede intake met je klant, wat zijn de verwachtingen, zijn deze realistisch of juist laag? Trainen en coachen zijn ook niet altijd de oplossing, dat bespreek ik ook met de klant. Eerlijkheid, openheid, gewoon de dingen benoemen zoals ze zijn, concreet zijn. Soms nog weleens scary maar altijd de moeite waard!”.

“Door iemands drijfveren te begrijpen kunnen we leren om effectiever met elkaar te communiceren”

Effectief communiceren

Enith geeft verschillende trainingen op het gebied van effectief communiceren. Ze doet dit in teamverband, maar ook individueel. “Ik ben altijd op zoek naar een langdurige samenwerking met klanten” Alleen door een langdurige samenwerking leer je elkaar kennen en aanvoelen, waardoor je het gewenste resultaat boekt op de korte en lange termijn. Bij een intake begin ik altijd met wie ben je en wat zijn je doelen, zodat ik erachter kan komen welke training het beste aansluit. Ik werk veel met de 3D-analyse. Die staat voor Daadkrachtig, Inspirerend, Sociaal en Correct. Bij deze techniek bekijk je hoe iemand iets aanpakt en wat de drijfveren daarachter zijn. Mensen pakken dingen verschillend aan, meestal vanuit verschillende onderliggende drijfveren. Door erachter te komen wat deze drijfveren zijn, kun je beter van elkaar begrijpen waarom iemand iets op een bepaalde manier aanpakt. Door iemands drijfveren te begrijpen kunnen we leren om effectiever met elkaar te communiceren”.

“Niets is mij meer vreemd, ik zie mensen zoals ze zijn”

Zintuigelijk rijk trainen

Enith volgde zelf veel trainingen en weet hierdoor precies wat ze wel en niet wil. Afwisseling, geen “killing by powerpoint” en ervaringsverhalen als praktijkvoorbeelden vindt ze belangrijk bij het geven van trainingen en coaching. “Ik vind het belangrijk om zintuigelijk rijk te trainen en te coachen, het hart en het hoofd samen te brengen. Ik maak veel gebruik van visuals en tekeningen. Ik voeg ook altijd een spelelement toe aan mijn trainingen of ik doe iets onverwachts. Dan leg ik bijvoorbeeld een balletje, kaarten en een stuk touw neer, om een andere mindset te creëren. Het maakt mensen nieuwsgierig en het prikkelt. Wat zou ze gaan doen met deze ogenschijnlijk niet aan elkaar gerelateerde objecten? Het maakt mensen nieuwsgierig. Ik vind het belangrijk dat mensen zichzelf kunnen zijn. Er zit zo veel kracht in iedereen. Let op de dingen die goed gaan, er gaat namelijk zo veel goed. Ik ben vaak op mijn bek gegaan en gebruik dat ook tijdens mijn trainingen. Niks is mij meer vreemd. Dat krijg ik ook vaak terug van klanten. Ze vinden het fijn dat ik niet oordeel. Ik zie mensen zoals ze zijn”.

“Grensoverschrijdend gedrag kan leiden tot minder werkplezier, hoger ziekteverzuim en verloop, daar wil ik iets aan doen”

Trainingen over omgaan met grensoverschrijdend gedrag

In haar communicatietrainingen merkte Enith vaak dat deelnemers het moeilijk vonden om te gaan met klanten die denigrerend of arrogant zijn. “Dit is iets wat ik herkende. Ik heb er zelf zonder dat ik me er bewust van was ook veel last van gehad tijdens mijn loopbaan. Het kan je werkgeluk ontnemen en er ontstaat veel ziekteverzuim en verloop door grensoverschrijdend gedrag. Ik vond het belangrijk om hier iets aan te doen. Dat je kunt bijdragen aan iemands geluk, dat geeft mij voldoening. Ik heb toen een training gevolgd op het gebied van omgaan met grensoverschrijdend gedrag en ben nu gecertificeerd trainer op dit gebied”.

Omgaan met weerstand

Enith stuit ook wel eens op weerstand bij groepen die ze traint. “Mensen toetsen vaak de nieuwe informatie aan dat wat ze weten, ze vormen zich een beeld in hun hoofd. Als je niet openstaat kun je niets leren. Ik probeer te benoemen wat ik zie in het gedrag van mensen. Ik probeer ze te leren te letten op wat ze doen, waarom ze het doen en wat het resultaat ervan is. Ik let erg op patronen die we allemaal onbewust hebben”.

“Het mooiste was dat ik zag dat ze mij niet meer nodig hadden. Mensen zijn individueel gaan groeien en ook als team”.

Wanneer is een training geslaagd?

Wanneer is een training of interim-opdracht geslaagd voor Enith? “Ik was betrokken in een 2-jarig teamcoachingstraject voor een wetenschappelijk expertisecentrum . Tijdens de laatste bijeenkomst zag je dat het team met elkaar stappen had gemaakt. Dat zag ik en het team zag het ook. Ik merkte aan alles dat ze mij niet meer nodig hadden. Mensen waren individueel gegroeid en als team. Voor mij is een training geslaagd als ik niet meer nodig ben. Het gaat om het toevoegen van waarde. Als dat is gebeurd waardoor een team verder kan dan is mijn missie geslaagd.”

Wil je een keer praten of kennismaken met Enith over o.a. effectief communiceren en leidinggeven, coaching of omgaan met grensoverschrijdend gedrag? Enith nodigt je graag uit voor een kop koffie bij haar op kantoor. Neem contact met haar op via: enith@krachtigverbinden.nl of bezoek haar website. Je kunt haar ook vinden op LinkedIn.